Nederlands Nederlands English English Deutsch Deutsch

Matrijsbouw

Matrijsbouw door AKF/AGF Nederland

AKF/AGF Industrie B.V. bouwt spuitgietmatrijzen onder eigen dak en in eigen beheer. We doen dit zowel voor intern spuitgietwerk alsook voor derden.

Matrijsbouw en de bouwtijd: De standaard bouwtijd van een matrijs, afhankelijk van de complexiteit en het aantal bewerkingen, varieert van 6 tot 20 weken. Bij het bouwen van spuitgietmatrijzen volgen verschillende bewerkingsstappen elkaar sequentieel op. Deze werkvolgorde en resulterende doorlooptijd staan voor een groot gedeelte vast. Daarom is een kortere bouw- en levertijd maar zeer beperkt mogelijk.

Complexe geometrie bepalend voor kosten

Doordat er bij het spuitgieten vaak met hoge druk gewerkt wordt, is het bouwen van een spuitgietmatrijs precisiewerk. Op de deellijnen wordt er gewerkt binnen tolerantiegebieden van < 0,03 mm. Als het product een complexe geometrie heeft, zijn er veel nauwkeurige bewerkingen nodig. Dit is de belangrijkste factor die de kosten van een spuitgietmatrijs bepaalt.

Om spuitgietmatrijzen te bouwen maakt AKF/AGF Industrie B.V. gebruik van een modern en volledig uitgerust machinepark voor metaalbewerking. Wij werken voortdurend aan het op peil en up-to-date houden van dit park.

matrijsbouw-AKF/AGF-nederland

Nabewerking van een matrijs.

De doorloop van matrijsbouw

Hieronder beschrijven we hoe de typische doorloop van de bouw van een spuitgietmatrijs eruitziet. Bovendien vermelden wij hier de machine capability list van onze gereedschapmakerij.

 1. Constructie; het construeren, 3D modelleren en 3D uitwerken van werkmodellen en -bestanden van een spuitgietmatrijs.
  Apparatuur: 3D CAD-software (SolidWorks).
 2. 3D CAM-programmering; het (digitaal) genereren van 3D frees- en bewerkingsbestanden, en het omzetten van deze bestanden naar programmacode voor de machines.
  Apparatuur: 3D CAM-software (Hypermill), Post Processing Software (Hypermill => Heidenhain).
 3. Frezen; 3- en 5-assige conventionele en CNC (Computer Numeric Controlled) freesbanken voor het ruw voorbewerken van de matrijzen, vormholten en matrijsonderdelen.
  Apparatuur: 3-assige freesbank (Mikron), 5-assig bewerkingscentrum (Deckel Maho), 5-assig bewerkingscentrum (Hermle).
 4. Draaien (indien van toepassing); het draaien van matrijsonderdelen.
  Apparatuur: conventionele draaibank (Cazeneuve) en CNC-draaibank (Viktor).
 5. Vonkverspanen (indien van toepassing); het middels CNC vonkeroderen van matrijsonderdelen.
  Apparatuur: 3-assige CNC-zinkvonker met lineaire asaandrijving (Sodick).
 6. Overige bewerkingen; het verder (conventioneel) bewerken van matrijzen en matrijsonderdelen.
  Apparatuur: boormachines, vlakslijpmachines (Chevalier), zaagmachines, handgereedschap.
 7. Assemblage en samenbouw; het verder af- en samenbouwen van de diverse aangemaakte matrijsonderdelen tot een werkende spuitgietmatrijs. Dit gebeurt meestal handmatig.

Spuitgietproduct ontwikkelen? Vraag ons snel en vrijblijvend om advies.

Wilt u meer informatie over de maakbaarheid van uw product(en)? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Gelet op bovenstaande aspecten zullen wij u snel een volledig advies geven.

SaveSave