Nederlands Nederlands English English Deutsch Deutsch

Constructie spuitgietmatrijs

Constructie spuitgietmatrijs

AKF/AGF Industrie B.V. houdt zich bezig met de constructie van de benodigde spuitgietmatrijs. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van moderne, technische design-software. Wij werken met het 3D- systeem SolidWorks.

Constructie spuitgietmatrijs in 5 belangrijke stappen:

  • Het 3D-productmodel, ontstaan uit de productontwikkelingsfase of door u aangeleverd, wordt eerst voor krimp gecorrigeerd. Het spuitgieten kent een tweetal faseovergangen: van vast naar vloeibaar en vervolgens weer naar vast. Daarom dient de spuitgietmatrijs een grotere maat te krijgen dan het uiteindelijke product. Dit gebeurt door het softwarematig aanbrengen van een bepaalde offset. Deze offset wordt door onze grondstofleveranciers aangeleverd en bij ons intern gecontroleerd. Waar nodig wordt de offset gecorrigeerd op basis van ervaring.
  • Vervolgens wordt het ‘vergrote‘ product in het staal van de matrijs gelegd. Dit gebeurt virtueel in onze software.
  • Daarna gaat de matrijsconstructeur en -tekenaar aan de slag om de gehele matrijs eromheen te construeren en te ontwerpen. De vormholte wordt bepaald, alsook alle overige onderdelen van de matrijs. Op die manier ontstaat een 3D-weergave van de matrijs. Deze wordt beoordeeld en daar waar nodig gecorrigeerd.
  • Uiteindelijk wordt het ontwerp gekeurd en ontstaat er een stuklijst waarop de diverse onderdelen ingekocht kunnen worden. Ook worden er digitale deelmodellen en bestanden gegenereerd voor de werkvloer. AKF/AGF Industrie B.V. werkt zoveel mogelijk in een ‘papiervrije’ productieomgeving. Door het werken met digitale 3D-modellen kunnen we fouten minimaliseren.
  • Als laatste stap worden de bewerkingen en de bewerkingsvolgorde bepaald.

Ieder spuitgietproduct is uniek

constructie spuitgietmatrijs AKF/AGF Nederland

Het resultaat: een perfecte spuitgietmatrijs voor uw product.

Constructie spuitgietmatrijs; de laatste fase. In de laatste bovenstaande fase is er nog geen enkele spaan van de machines gekomen. Omdat ieder product uniek is, verloopt ook deze constructie- en ontwerpfase vrijwel ieder keer weer anders. Zo ontwerpen we feitelijk altijd enkelstuks producten in de matrijsbouw.

Gegarandeerd de juiste levertijden

Indien er teveel projecten simultaan geconstrueerd en getekend moeten worden, maakt AKF/AGF Industrie B.V. gebruik van gespecialiseerde onderaannemers voor deze werkzaamheden. We zorgen er zo voor dat we altijd aan de gestelde levertijden kunnen voldoen.

Constructie spuitgietmatrijs extern

Bovendien kan het voorkomen dat er een matrijs in zijn geheel extern gebouwd zal worden (uitbesteding of inkoop). Dit kan zowel binnen Nederland als internationaal gebeuren. AKF/AGF Industrie B.V. acht het belang van de constructiefase zo groot, dat zij deze stap zelf voor haar rekening neemt en intern uitvoert. In dat geval wordt een onderaannemer een verplichte constructie aangedragen. Op die manier ontstaat een ‘make-from-print‘ situatie waarbij de technische risico‘s zoveel mogelijk in de constructie ondervangen zijn.

Een spuitgietmatrijs laten ontwikkelen door AKF/AGF

Advies of hulp nodig bij het bouwen van een spuitgietmatrijs of het extern laten bouwen van een matrijs? Neem dan gerust contact met ons op.

Spuitgietproduct ontwikkelen? Vraag ons snel en vrijblijvend om advies.

Wilt u meer informatie over de maakbaarheid van uw product(en)? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Gelet op bovenstaande aspecten zullen wij u snel een volledig advies geven.

SaveSave

SaveSave

SaveSave