Nederlands Nederlands English English Deutsch Deutsch

Spuitgiettechnieken Kunststof Producten

Spuitgiettechnieken kunststof producten

AKF/AGF Industrie B.V. Nederland maakt gebruik van diverse technieken op het gebied van spuitgieten. De keuze voor een bepaalde spuitgiettechniek is per project afhankelijk van uw wensen en eisen, maar ook van onze adviezen op het gebied van technische en economische maakbaarheid.

Hier krijgt u een beeld van de spuitgiettechnieken die wij zoal toepassen bij onze dagelijkse spuitgietactiviteiten voor diverse kunststof producten:

Standaard spuitgieten

Standaard spuitgieten; met standaard spuitgietmatrijzen.

Matrijstypen; dankzij ons veelzijdig uitgeruste machinepark kunnen wij alle denkbare typen spuitgietmatrijzen verwerken. Denk bijvoorbeeld aan hot-runner matrijzen, matrijzen met pneumatische bediening, uitwerping of ondersteuning, matrijzen met hydraulische kernen, kerntrekkers of cilinders, of meervoudige matrijzen.

product-spuitgietbaar

Een matrijs voor een spuitgietbaar product.

Insert moulding

Voor de uiteindelijke technische toepassing van onze producten, kunnen inserts van metaal, RVS, brons, aluminium of kunststof gebruikt worden. Deze worden tijdens het spuitgieten meegespoten in het product. Hierdoor ontstaat een zeer sterke verbinding dankzij het mechanisch inkapselen van de insert in de kunststof. Deze inserts worden vooral gebruikt om een verbinding of andersoortig contact te maken met een ander deel. Inserts zijn veel steviger dan hitserts. Dat zijn eveneens metalen delen die, na het spuitgieten, warm ingeperst worden.

Verloren kernen methode

Het produceren van holle spuitgietproducten uit 1 stuk. Normaal gesproken is spuitgieten geen geschikte techniek om holle kunststof producten uit 1 stuk te vormen. Met de verloren kernen methode wordt eerst een metalen binnenkern gegoten. Deze wordt vervolgens omspoten met kunststof. Daarna kan de metalen binnenkern uit het product gesmolten worden doordat de smelttemperatuur van metaal lager ligt dan die van de kunststof.

Zo ontstaat een hol spuitgietproduct zonder verbindingen. Deze methode is zeer specialistisch en kostbaar, waardoor we dit alleen uitvoeren wanneer de toepassing van het product de kosten rechtvaardigt. Op die manier produceren wij bijvoorbeeld vliegtuigsturen voor de luchtvaartindustrie.

Inzetkernen

Indien de productgeometrie zodanig complex is dat deze eigenlijk niet te ontvormen is, gebruiken wij metalen inlegkernen. Deze inlegkernen worden vooraf met de hand in de spuitgietmatrijs ingelegd. Vervolgens spuitgieten wij daar het product omheen. Daarna wordt het geheel van product en metalen inlegkernen ontvormt en uitgestoten. Dan wordt een tweede set inlegkernen in de spuitgietmatrijs ingebracht en begint het spuitgietproces opnieuw. Gedurende deze cyclus worden de inlegkernen uit het reeds gevormde product gehaald.

Spuitpersen

‘Spritzpraegen‘. Wij beschikken over een spuitgietmachine die kan spuitpersen binnen het bereik van 220 ton. Bij spuitpersen wordt de vormholte van de matrijs gesloten tijdens of na de injectie. Op die manier worden de spuitgietproducten niet alleen geïnjecteerd, maar ook in dezelfde productiegang geperst. Zo wordt de injectiedruk verlaagd en zijn spuitgietproducten te maken met minder aanwezige spanningen. Dit is hoe wij bijvoorbeeld lenzen produceren.

spuitgietproductie-productielijn-akf-nederland- kunststof-producten

Uiteindelijke productie; het gevolg van een gedegen haalbaarheidsonderzoek.

Opspannen via nakrimpmallen

Wij produceren veel producten die in technische installaties ingebouwd moeten worden. Daarbij zijn vlakheid en rechtheid vaak belangrijke thema‘s. Omdat kunststof spuitgietproducten altijd (na-)krimpen, kan het nodig zijn de recht- en haaksheid op te dringen. Daarvoor maken wij gebruik van nakrimpmallen die ervoor zorgen dat de kunststof producten na het spuitgieten blijvend de juiste recht- en haaksheid aannemen.

Wateropname

Gedwongen verzadiging. Bij sommige spuitgietproducten uit hygroscopische materialen is het van belang om de potentiële wateropname direct tot een maximum te brengen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij P.A. 6, met een mogelijke vochtopname tot 10% volume. Dergelijke spuitgietproducten worden direct na het spuitgieten in waterbaden gebracht waardoor maximale vochtopname plaatsvindt. Hierdoor speelt latere vochtopname een mindere rol.

CNC-nabewerking voor kunststof producten

Sommige producten die wij spuitgieten, vereisen een bijzonder hoge tolerantie die met spuitgieten niet gehaald kan worden zonder, door vochtopname en krimp, aan reproduceerbaarheid te verliezen. Deze kunststof producten gaan na het spuitgieten door naar de CNC-machines op onze afwerkafdeling. Daar worden ze nabewerkt door ze te frezen en eventueel te draaien. Op die manier bestaat het overgrote deel van het proces uit spuitgieten, wat kostenefficiëntie oplevert, en wordt de hoge nauwkeurigheid en tolerantie mechanisch aangebracht.

Akkoord-productonwikkeling-AKF-spuitgiettechnieken-kunststof-producten

Wij zijn pas tevreden als u dat bent.

Uw partner in het spuitgieten van kunststof producten

Heeft u specifieke eisen of uitdagingen op het gebied van spuitgieten? Schroom dan niet om direct contact met ons op te nemen of stel uw vraag tijdens een vrijblijvend advies gesprek. Uiteraard bent u ook welkom om een bezoek te brengen aan onze high-tech spuitgietfabriek.

Spuitgietproduct ontwikkelen? Vraag ons snel en vrijblijvend om advies.

Wilt u meer informatie over de maakbaarheid van uw product(en)? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Gelet op bovenstaande aspecten zullen wij u snel een volledig advies geven.