Nederlands Nederlands English English Deutsch Deutsch

FAQ

Veel gestelde vragen over spuitgieten en matrijzen

Veel gestelde vragen over spuitgieten en het bouwen van matrijzen t.b.v. het spuitgieten van kunststof producten. Klik op één van de onderstaande vragen voor meer informatie.

Staat uw vraag hier niet bij?

Mocht u een andere vraag hebben, schroom dan niet om direct contact met ons op te nemen of om uw vraag online te stellen. Dit is mogelijk middels het formulier aan de rechterzijde van deze pagina.

Kan AKF/AGF ook de benodigde spuitgietmatrijzen leveren?

Ja, wij bouwen spuitgietmatrijzen in huis maar sourcen ook spuitgietmatrijzen wereldwijd. Meer informatie over de bouw van matrijzen kunt u hier terugvinden.

Hanteert AKF/AGF een minimale bestelhoeveelheid?

In principe kunt u bij ons spuitgietproducten vanaf 1 stuks bestellen. Kleinserie leveringen vormen één van onze specialiteiten.

Heeft AKF/AGF een maximale, beperkt capaciteit voor wat betreft aantallen producten per jaar?

In principe is de levercapaciteit onbeperkt en hebben wij geen beperkingen aan de capaciteit qua aantallen stuks per jaar.

Kan AKF/AGF alle materialen verwerken ?

Wij verwerken alle thermoplastische spuitgietmaterialen met uitzondering van PVC. Naast de milieutechnische- en gezondheidstechnische bedenkingen tegen dit materiaal zijn ons gebouw, onze machines en onze matrijzen niet geschikt voor dit materiaal. Meer informatie over spuitgietbare kunststoffen.

Kan AKF/AGF de matrijzen ook financieren?

In principe kunnen de matrijzen door ons gefinancierd en in de productprijzen verdisconteerd worden. Dit heeft echter een aantal nadelen. Ten eerste worden hierdoor de matrijskosten hoger, gebaseerd op langere termijn voorfinanciering. Dit kan oplopen tot een meerprijs van 10 tot 20%. Ten tweede vereisen wij in dergelijke gevallen afname-verplichtingen en garanties op deze afname-verplichtingen. Tenslotte zullen wij in dergelijke gevallen een verdiscontering ten alle tijde blijven stand houden waardoor u op de langere termijn duurder uit bent.

Het is dus wel mogelijk echter wij raden dit sterk af. Wij geven de voorkeur aan een constructie waarbij U de matrijzen betaalt en eigenaar wordt. Dat is overigens ook een veel gezondere situatie want daarmee wordt u niet afhankelijk van ons als leverancier. Wij prefereren de situatie waarin u klant bij ons bent omdat u daar tevreden mee bent en niet omdat u daar matrijs-financieringstechnisch toe verplicht bent

Wat kost een spuitgietmatrijs?

In principe beginnen de kosten voor een spuitgietmatrijs bij zo’n € 5,000.= en kunnen oplopen tot enkele honderdduizenden euro’s. De kostprijs van een spuitgietmatrijs bestaat voor circa 20% uit inkoop en voor de rest uit man-uren welke benodigd zijn voor de diverse bewerkingsstappen zoals engineering en tekenwerk, frezen, draaien, vonkverspanen, boren, slijpen, polijsten en assemblagewerk. De kosten voor een spuitgietmatrijs worden primair bepaald door de complexiteit van een product (3D geometrie), het geprojecteerde productie-aantal per jaar, de benodigde levensduur, het aantal vormholten (voudigheid), de wijze van aanspuiten (conventioneel of middels hot-runner) en de eventuele behoefte aan schuiven (aanwezigheid ondersnijdingen).

Levert u ook diensten op het gebied van productdesign?

Ja wij leveren 3D CAD diensten op basis van SolidWorks. Tevens geven wij adviezen over de maakbaarheid, materiaalkeuzes en bijbehorende kosten. Desgevraagd kunnen we ook CAE (Computer Aided Engineering) met betrekking tot vloeigedrag, sterkte en mechanische eigenschappen, via sourcing, leveren.

Wat voor producten levert AKF/AGF en aan welke markten in hoofdzaak?

Wij zijn gespecialieerd in de toelevering van technische onderdelen met name aan de (levensmiddelen-)machinebouw, luchtvaartindustrie en apparatenbouw. Daarnaast leveren wij ook commodities aan de consumenten groothandel, luchtvaart catering en medische industrie.

Levert AKF/AGF ook diensten op het gebied van assemblage?

Ja, wij leveren ook nabewerkingen waaronder complete assemblage van samenstellingen, eventueel met metaal- en/of andere onderdelen.

Levert AKF/AGF ook voorraadhoudende, logistieke en/of J.I.T. diensten?

Ja, wij beschikken over een voorraadmagazijn met 1.250 palletposities en produceren bij voorkeur voor voorraad waarna uit voorraad geleverd kan worden.

Hoe weet ik of mijn product geschikt is om te spuitgieten?

In eerste instantie dient men af te wegen of kunststof een geschikt materiaal is of zou kunnen zijn. Daarnaast dient men af te wegen hoeveel producten men nodig heeft en hoe complex de vormgeving is. In principe gaat men spuitgieten onder aanname van de volgende stelling : ‘Het technisch en economisch optimaal reproduceren van complexe 3D vormgegeven producten welke uit kunststof gemaakt kunnen worden’

Kan ik mijn product in willekeurige kleuren bestellen?

Ja in beginsel kunnen we iedere gewenste kleur aanmaken. Er zijn wel restricties m.b.t. serie-groottes omdat kleurwijzigingen stelkosten met zich meebrengen.

STEL SNEL UW VRAAG

Fill out my online form

VOLG AKF/AGF